Elementhusakuten - Hjälp

Ta hjälp av Elementhus­akuten

Rådgivning vid problem med Elementhus

Distansrådgivning

Utskick som rör din specifika fråga, det kan handla om mått, konkreta åtgärdsförslag eller skisser. Därefter följer ett eller två samtal där vi diskuterar din fråga mot bakgrund av tidigare material.

Hembesök

Bor du i min närregion kan vi boka in besök med kort varsel. Besök utanför närregionen bokar jag in under samma dag eller vecka för flera besök. Vid resor till Göteborg och Stockholm bokar jag in så många stopp som möjligt efter vägen.

Specialkunskap

De Elementhus som monterades mellan åren 1952-1973, har en speciell konstruktion, som gör det svårt att renovera eller åtgärda problem utan att ha totalkunskap om husens konstruktion och egenskaper. Den kunskapen har jag.

Vanliga frågor om Elementhus

Elementhus från Mockfjärd, uppsatta under åren 1952 - 1973, konstruerades på ett speciellt sätt. Jag har förstått att behovet av rådgivning beträffande Elementhus och dess konstruktion är skriande. Dagligen möts jag av människor som undrar över diverse småjusteringar eller större ombyggnationer av sina gamla Elementhus. besöker man forumet byggahus.se så hittar man omedelbart långa rader med frågor som är relaterade till just Elementhus från Mockfjärd:

-"Vi vill byta fönster i vårt Elementhus från -63. Men de befintliga fönsterkarmarna verkar vara en del av själva väggkonstruktionen och isoleringen i väggen faller ut om vi tar bort dem. vad ska vi göra?

-"Finns någon som vet hur elledningar är dragna i ett AB Elementhus från -63? Var sitter kopplingsdosor? Vid varje uttag och brytare verkar rör gå i vägg upp till tak eller upp på vind. Sitter dosorna under taklisten eller går de upp i isolering på vind?"

-"Jag ska flytta en vägg för att jag ska bygga ut badrummet. Men då måste jag dra om avlopp å vattenledningar för dom går upp i väggen. Den viktiga frågan är om ligger ledningarna ingjutna i betongplattan eller ligger dom så att man kan skarva på och lägga om dem !"

-"Går det att montera moderna element från 2-rör på ett äldre 1-rörsystem? Nuvarande har in och ut på undersidan centrerat. Det gäller ett Elementhus byggt på 60-talet."

-"Vi bor i ett Elementhus byggt 1968. På de ställena där man går mycket, har golvet börjat ge efter oroväckande mycket. Går någon där kan man se varje steg i källarvåningen under. Hur löser man problemet på bästa sätt?"

-"Som nybliven husägare (AB Elementhus -69) har det blivit en hel del renovering sedan i somras. Nu har vi kommit till vardagsrummet, och där har vi problem med golvet, som sjunkit en aning på sina håll. Kan jag förstärka detta med en balk under golvet?"

-"Vi vill byta ut vårt gamla plåttak, som legat på sedan huset byggdes -57. kan man lägga tegeltak på ett Elementhus?"

-"Vårt hus har väldigt korta takutsprång. hur förlänger man dem på ett enkelt sätt?"

Källa: Byggahus.se

Handikappanpassning av Elementhus

För en tid sedan blev jag anlitad av Stockholms stad, för att sköta handikappsanpassningen av några Elementhus.

Då det gäller att anpassa hus för att tillgodose specifika önskemål eller krav, krävs alltid yttersta noggrannhet. Detta blir extra påtagligt om huset är ett Elementhus. I dessa hus är det inte bara att sätta igång med att bredda dörrar, riva väggar, ersätta trappor med ramper eller bygga om badrum.

Här måste en Elementhuskunnig person guida hantverkarna, för att få en ombyggnad som funkar och håller säkerhets- och kvalitetskraven. Kontakta mig för mer information